Coda | De eenvoud van formules

Christiaan Huizer
4 min readMar 1, 2020

--

Velen huiveren bij de gedachte dat ze zelf een formule moeten opbouwen of kent collega’s die er moeite mee hebben. Wie kent niet de voorbeelden waarbij alleen het plus teken ( + ) werd gebruikt. Je krijgt dan iets als:

hoe voorkom ik een formule

Ook dit is een formule, weliswaar niet zo handig, maar toch. Je begint immers met het ‘is gelijk teken’ ( = ) om dan in bovenstaand voorbeeld te verwijzen naar de cel die je wil aanspreken. Een wat slimmere optelling waarbij je verwijst naar cellen gaat bijvoorbeeld zo:

optelling van priemgetallen onder de honderd in Excel (25 stuks, som is 1060)

Dat is fantastisch, niks ingewikkelds aan en hier toont zich de kracht van de spreadsheet in haar volle glorie. Tegelijk zoals eerder benoemd, zie je door de bomen het bos niet meer, want cel B7 waarover gaat dat? In dit geval, het eerste priemgetal onder de honderd en de cellen E7 of G7 waar staan die voor? De cellen hebben geen naam en delen slechts hun inhoud mee of soms een formule. En laten we eerlijk zijn, soms is het ook niet nodig te weten dat E7 het vierde priemgetal in de reeks ‘priemgetallen onder de honderd’ bevat. Echter vanaf dat je berekeningen meerdere verwijzingen bevatten zoek je toch houvast. En binnen Coda hebben ze dat goed begrepen. Daar kennen formules een andere opbouw, een andere syntaxis. De overeenkomst is overigens het ‘is gelijk aan’ teken ( = ) om van start te gaan op je canvas.

De spelregels.

Omdat Coda een relationele database is, werken formules anders dan in een spreadsheet.

1 — Je verwijst niet naar individuele cellen

dus niet naar bijvoorbeeld “E7” maar naar:

  • Tabellen
  • Kolommen
  • Rijen
  • Referenties zoals personen of items in je document via @

2 — Alles heeft een naam.

Zo verwijs je niet naar E7 , maar bijvoorbeeld naar ‘Priemgetal 4’ zoals hieronder in de kolom ‘Priem ID’.

Coda opbouw van een lijst met priemgetallen

3 — gegevens koppelen

Zodra je gegevens met elkaar wil verbinden, kun je binnen Coda de namen van de Tabellen, Rijen, Kolommen of Referentie koppelen via een punt ( . ). Dat is behulpzaam bij de leesbaarheid en het volgen van je eigen hersenspinsels. Een voorbeeld ter verduidelijking met daarin Engelse woorden. Ik schrijf dan wel in het Nederlands, de applicatie kent maar één taal: Engels.

Hoe je binnenCoda een formule opbouwt

4 — Operators

Sommigen zullen akelige herinneringen krijgen, anderen een lichte blos van opwinding met dat we hier woordjes en woordgroepen introduceren waarmee je vertelt aan Coda wat je wilt:

  • niet gelijk aan: !=
  • en dan: . (de verbindingspunt van hierboven)
  • Filter
  • AND (en, dus schoenen en laarzen)
  • OR (of, dus schoenen of laarzen
  • ThisRow (verzoek om een bewerking in de rij waarin je werkt)
  • Count (eenvoudig tellen, zie voorbeeld hieronder).
  • True (als je een wil weten of een checkbox aangevinkt is)
  • De volledige lijst via deze link
voorbeeld van de tel functie genaamd ‘count ()’

en dan hieronder als je de optelsom neemt van deze reeks. Je gaat naar de tabel (naam Priemgetallen), dan zoek je de kolom op (ook Priemgetallen) en deze laatste verbind je via de punt met je instructie “ .sum() “ . Probeer het zelf eens, het is kinderlijk eenvoudig.

Tot slot

Vanzelfsprekend valt er nog van alles te zeggen over formules. Coda schreef er dit artikel over dat deels diende als inspiratie. Mijn tekst beoogt vooral duidelijk te maken dat de opbouw van een formule eenvoudig is en daarmee snel te leren. Voor éénmalige berekeningen is een zakrekenmachine of een spreadsheet zeker de snelste oplossing. Vanaf dat je iets dient te bewaren, te delen en later te hernemen, ben je beter af met door namen aangestuurde functies.

Mijn naam is Christiaan Huizer en ik ben eigenaar van Huizer Automatisatie. In mijn rol als bedrijfsadviseur ben ik vooral actief in het midden en klein bedrijf in Wallonië, Brussel, Vlaanderen en Nederland. Mijn klanten vragen me vooral om hun bedrijf voordelig te vereenvoudigen en versnellen. Ik maak daarbij gebruik van tools als AirTable, Coda, Zapier, MailJet en TypeForm.

Huizer Automatisatie over formules binnen Coda

--

--

Christiaan Huizer
Christiaan Huizer

Written by Christiaan Huizer

I write about how to Coda . You find blogs for beginners and experienced makers. I publish about 1 / week. Welcome!

No responses yet